Начало » Хоби земеделие » Малката градина
20.06.2020 г.

Чесън против болести и вредители в градината

Биоградина
Чесън против болести и вредители в градината

Чесънът е не само широко използвана подправка в кухнята, но и отличен помощник в борбата с много вредители в зеленчуковата и овощна градината, а също ефективно средство за профилактиране на някои гъбични заболявания. Действието му е научно доказано и проверено от практиката. Токсичното въздействие на подправката върху вредителите се дължи на съдържащите се в нея диалил сулфид и диалил дисулфид.

Как да използваме чесъна като средство за борба срещу болести и вредители?

Чесънът се приготвя най-често под формата на настойка, но популярно средство е и приготвянето на отвара от обвивката и стъблата на водна баня. Могат да се използват и стрелките. Приготвените течности се прилагат за пръскане и поливане. Пръскането трябва да се провежда в ранна утрин или вечер след залез в сухо и безветрено време.

Чесън против вредители и личинките им

Чесънът е прекрасна алтернатива на химичните препарати, безопасен за хората и полезните насекоми. Може да се използва срещу: листни въшки, мравки, акари, трипс, гъсениците на белянката и нощната пеперуда, кръстоцветни бълхи, колорадски бръмбар, морковена муха, листни бълхи, хоботници, щипалки и молци. Ефективността на чесъна зависи от начина на приготвяне и използване.

Насойка против акари и трипси – в 10 л вода се прави настойка от 1 кг глухарче, след 2 дни се добавят 4-5 глави смачкан чесън, който престоява ½-1 денонощие. Прецежда се и се пръскат нападнатите растения.

Настойка против колорадски бръмбар

Настъргват (смачкват) се 6 средно големи глави чесън, 1,5 кг свежо змийско мляко се заливат с 10 л гореща вода, престояват 5 дни, прецеждат се и се пръскат растенията и почвата. За 1 квадратен метър е достатъчен 1 л от настойката.

Черупките от яйца като органичен тор и лек за болестите

Настойка против кръстоцветна бълха

Дървесна пепел (1 л обем) се залива с 10 л гореща вода и престоява половин ден, добавя се 1 чаена чаша смачкан чесън и малко настърган или течен сапун. Поливат се репи, зеле и други поразени кръстоцветни култури през 2-3 дни, а профилактично – всяка седмица.

Настойка против хоботници

С наситнен пелин се пълни до една четвърт 10 литров съд, залива се с гореща вода и престоява 3 денонощия. Добавя се 0,300 кг смачкан чесън и престоява още час, прецежда се и с този разтвор се пръскат ягоди, дървета и храсти през 4-5 дни. За да не успеят да заложат своите личинки вредителите са необходими поне 3-4 пръскания. За по-добро прилепване може да се добави настърган или течен сапун.

Чесън против морковена муха – 50 г чесън се смила, залива се с 2 л гореща вода и престоява до охлаждане, а после се прецежда, добавя се сапун и се пръскат растенията.

Може да се използва и само чеснова настойка, но действието е по-слабо.

Чесън за борба с гъбични заболявания по растенията

Антисептичното действие на чесъна потиска дейността на възбудителите на гъбични заболявания и повишава имунитета на растенията. Желателно е културите да се обработват профилактично, защото с напредване на болестите ефективността намалява.

Особено ефективен е чесънът против сечене и кореново гниене на разсада. За тази цел една глава чесън се смачква заедно с люспите, залива се с 1 л гореща вода и след изстиване се прецежда. С получената настойка разсадът може да се пръска всяка седмица.

За профилактика на брашнеста мана – 100 г чесън се смилат или смачкват в хаван, заливат се с 1 л топла вода, след 1 час се излива в друг съд водата и отново се залива с 0,200 л топла вода. След изстиване се прецежда. За пръскане се използват 0,300 л настойка за 10 л вода.

Чесънът не е действащо средство против пероноспорозата, защото тя напада и него.

Чеснова настойка против кафяво гниене, листна петнистост, ръжда и струпясване – смачкан чесън се залива с вода в съотношение 1:1, престоява на тъмно и топло място 10 дни и се прецежда. За обработка се използват 20 мл на 10 л вода.

Ползите от чесъна не свършват дотук.Чесновата обвивка, стъблата и стрелките на чесъна, които най-често изхвърляме, вляят благотворно върху имунитета на растенията.

Силната миризма на чесъна прогонва къртиците, когато се постави в къртичините, а също отблъсква мишки, плъхове, полевки и други гризачи.

Чесънът е отлично растение-компаньон, който засаден в близост до моркови, зеле, домати, пипер и патладжан ги защитава от нападение на въшки, акари, морковена муха и японски бръмбар.

Чесън против болести и вредители в градината
64765
 

Последни материали
Виж
Християнски празници
На Велики четвъртък след тайната вечеря Юда предава Исус
Нидерландски кооператив повиши гарантираната цена на млякото за май
Единствено количествата пшеница отчитат ръст спрямо миналия сезон
Украйна съкрати изоставането в износа на зърно до близо 600 000 тона
На месечна база ръстът е най-силен при соята, за първото тримесечие - при слънчогледа
ЕС увеличи преработените количества маслодайни култури през март
Загубите за реколтата от плодове са основно при ранните сортове
Студовете през април нанесоха щети на овошките в ЕС и Украйна
Ршения на МС
Кабинетът одобри 295 млн. лева за компенсиране на фермерите, 80 млн. от тях са от централния бюджет
Свързани материали
Виж
През тази година обаче всичко се развива благоприятно за растенията
Недостигът на вода и нарасналите разходи свиват площите с чесън в Испания
Луковият молец не е за подценяване
Разпознаване и борба с вредителя
Чесновата муха вреди и на други зеленчуци
Особености
Отглеждане на пролетен чесън
Полезни съвети
Тънкости при отглеждане на зимен чесън за добра реколта
Промени в Стратегическия план - втора част
По-голяма обвързана подкрепа за оранжерии, лук, чесън и картофи от 2024 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини