Чесън

Чесън

по материали от agrosaveti.com

Чесънът (Allium sativum) или чеснов лук е многогодишен луковичен зеленчук от сем. Лукови, род Лук. Този вид не се среща в диво състояние и се смята, че е получен в резултат на културна селекция и вероятно произлиза от вида Allium longicuspis, който расте див в югоизточна Азия.

Най-често консумираната част от растението е подземната складираща структура, наречена глава.Една чеснова глава се състои от дузина или повече отделни скилидки. Надземните части на растението понякога се употребяват за храна, особено докато са млади и крехки.

Чесънът се използва пресен и като подправка, има лечебни и дезинфекционни свойства.Той бива зимен и летен.
 

Полезни съвети
  • Отглеждане на чесън
  • Чесънът е студоустойчиво растение. До формиране на скилидките е добра температурата около 10ºС, а при нарастването им - до 25ºС. При добро вкореняване през есента понася и -25ºС.

    Чесънът е взискателен към водния режим на почвата, особено когато израства листната маса и залага скилидките. Влажността трябва да бъде ограничена, когато луковиците са готови. За регулиране на почвената влажност е най-добре да се използва капковото напояване.

    Необходимо е да се избират дренирани, аерирани, наносни, топли, дълбоки, глинесто песъчливи, черноземни и кафяви горски почви, богати на хранителни вещества. Чесънът не понася торене с пресен оборски тор.
  •  
  • Засаждане на чесън
  • Преди засаждане трябва да се извърши подготовка на почвата.
    За летния чесън подготовката започва с оран на 15-18см дълбочина. До края на август се извършва дълбока оран на 25-28см. Преди дълбоката оран се прави основно торене с 8-10 кг и калиеви торове на декар.
    Подготовката на почвата за засаждане на зимния чесън се извършва веднага след прибирането на предшественика.
    Почвата се изорава на 15-18 см дълбочина, като по-късно се бранува и заравнява.

    Летният чесън се засажда рано напролет, обикновено през втората половина на февруари - до началото на март, а зимният през октомври. Използват се луковици с добре развити скилиди. За засаждане се предпочитат външните скилиди, които са по-едри и от тях се получават по-високи добиви. При засенчване или гъсто засаждане не се развива добре.
    За засаждане на един декар са необходими за летния чесън 120-150 кг, а за зимния - 150-200 кг луковици.

    Летният чесън се прибира в края на юли, а зимният - в края на юни. Закъсняване с прибирането не трябва да се допуска.