в-к Лечител
в-к Лечител
 

Чесънът

Брой: 9, 28 февруари 2008 - КАЛЦИЙ И ЗДРАВЕ

Неговите целебни качества са били известни още преди 5 хиляди години. Учени от ЮНЕСКО са открили древнокитайска рецепта отпреди близо 2000 г., според която с помощта на чесъна се регулира обмяната на веществата в човешкия организъм, намаляват се мазнините, нормализира се кръвното налягане, подобрява се зрението. А в древния Рим Плиний е нарекъл чесъна растение на младостта. В средновековието е известен от историята случай, когато чесънът е помагал за предпазване от чумна епидемия. Когато през XIV век Западна Европа е поразена от тази епидемия, в която загива 1/5 от населението, група парижки крадци решават да направят голям удар, като предварително изяждат големи количества чесън и със сокът му намазват телата и дрехите си. Те посещават домовете на богати парижани, болни от чума, и им вземат всички скъпоценности, които са притежавали, без нито един от крадците да се зарази от смъртоносната болест! Нима има по-ефикасно средство за борба срещу днешните грипни епидемии, върлуващи непрестанно у нас, от достъпния за всеки българин роден чесън. Не случайно той е получил прозвището "пеницилин за бедните".
Видният американски диетолог д-р Пол Брег, основател на системата "Здравословен начин на живот" в САЩ, доказва, че чесънът съдържа естествени антикоагуланти, помагащи за разреждане на кръвта и предпазващи от слепване на тромбоцитите. По такъв начин се намалява рискът от образуване на съсиреци и поява на инфаркт и инсулт. Той помага за намаляване артериалното налягане и нивото на холестерола в кръвта. А нали тъкмо тези болести поразяват най-често нашето население!
Последните изследвания доказват, че само 3-4 скилидки чесън дневно са добър стимулатор за имунната система при произвеждането на повече клетки убийци, които ни предпазват от много видове бактерии и гъбички, включително салмонела и кандида.
Германският учен, проф. Белц, след продължителни изследвания, стига до извода, че редовната консумация на чесън води до подмладяване на човешкия организъм. Един от признаците на стареене е втвърдяването на кръвоносните съдове, водещо до нарушение на кръвообращението на сърцето, мозъка, краката и поява на старческо тътрене. Той констатира, че хора между 45 и 80 години, които редовно ядат чесън, имат значително по-еластични кръвоносни съдове и на практика са с 15 години по-млади от тези, които го отбягват. Дори тези, които са получил тътрене, ако започнат редовно да консумират чесън, биха могли отново да възстановят еластичността на кръвоносните си съдове на краката.
За съжаление, чесънът притежава качество, което кара мнозина да го избягват - неприятната миризма, която се излъчва при неговата консумация не само през устата, но и чрез порите на кожата. Дори приемането на препоръчваните ментови бонбони, магданоз и други продукти не ни спестява излъчваната миризма. Единственото ефикасно средство срещу тази миризма е употребата на капсулите с екстракт от чесън Биолик стронг, произвеждани във Финландия и продавани в дрогериите на "Лечител", станали вече достояние на много българи по различните краища на страната.
Но доколкото мнозина у нас страдат от язви на стомаха или на дванадесетопръстника и са принудени да не консумират чесън, бих им препоръчал да се изследват, за да установят дали тяхната язва е на бактериална основа, каквито са 90% от случаите на язва на дванадесетопръстника и 80% от язвите на стомаха. Ако язвата е на бактериална основа, причинена от бактерията Хеликобактер пилори, това означава, че всяка използвана диета е ненужна, като употребата на чесън ще е от полза. А от в. "Лечител" могат да ви препоръчат най-подходящото лечение без антибиотици!
Проф. Стефан БЪЧВАРОВ



Брой: 9, 28 февруари 2008
 
 
Продукти
 
РОЙБОС (ROOIBOS)
 
МАРИЯ ЛИХЕРА
 
АстаКапс
 
Lechitel.BG :::
 
pycnogenol
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД