Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.06.2010 11:21 - Доматен сос с печен чесън и маслини
Автор: devgru Категория: Хоби   
Прочетен: 1826 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 18.06.2010 23:46


Здравейте пак. В офиса почти два ни оставиха без интернет и едва сега намерих начин да седна да драсна. Днес ще ви представя две рецепти за сосове, които ползвам и правя често, тъй като са много подходящи за всякакви храни. Първата е доматения ми сос с печен чесън и маслини. Нищо необичайно.. По своята същност е най-обикновен класически доматен сос, но печения чесън и маслините му предават страхотен вкус и аромат


Време за приготвяне:
Подготовка на продуктите 20 минути + 45 минути. В това време включвам подготовката на доматите, чесъна и готвенето на самия сос.


Продукти:
Домати. 5-6 броя. Едри, по възмовност градински, заради неповторимия им "слънчев" вкус. Общото им тегло трябва да е около килограм килограм и двеста. Естествено, можете да ги замените с консерва белени домати. Ако ви прави впечатление пресните са повече като общо количество, поради това че в консервата се ползва сорт Рома, който е с по-малко съдържание на вода и съответно по-гъст.
(250мл доматен сок) Не е задължителен. Доматения сок ползвам само ако на  пресните домати махам семките за да компенсирам изгубената течност
Чесън: Две големи глави. Нека не ви притеснява количеството му. При изпичането много от ароматните вещества се изпаряват и няма опасност около вас да замирише на евтин китайски ресторант.
Лук: Една средно голяма глава червен салатен. Нарязан на ситно
Зехтин: Екстра върджин! 4 супени лъжици готвенето + 2 за дресинг на готовоя сос Тук той е не само мазнина за готвене на и подправка
Маслини: 15-20 броя зависи от големината им. Ако използвате от дребничките, както аз предпочитам, заради по-силния им аромат, ще трябва да редуцирате количеството сол, тъй като са по-солени. Едрите "Мамут" също са подходящи, но са някак по-"сладки". Изчистете им костилките и нарежете месото на дребни парченца.
Сол: една по-голяма щипка
Захар Щипка кафява, ако нямате под ръка и бяла кристална върши работа. Целта ни е просто да "убием" киселинноста на доматите.
Пресен босилек: Шепа листа, Накъсани, а не нарязани. Сухия босилек не е подходящ за тази рецепта, за разлика от следващата подправка
Сух риган: Половин чаена лъжичка. Сухия риган е по-ароматен от пресния, за това го предпочитам.



Приготвяне:

Измивам хубаво доматите под течаща вода и с остър нож издълбавам зелената им част. В долната част на домата правя малък кръстовиден разрез. Така ще ги обеля по-лесно когато дойде време за това. Кипвам тенджерка леко подсолена вода и потапям доматите за половин минутка в нея. Изваждам ги, обливам ги за малко в студена вода и обелвам ципата им. От тук нататък имате два избора. Ако сте много претенциозни (което в никакъв случай не е лошо де!) нарежете и използвайте само месестата част, като отделите семките или просто целите домати нарежете на дребни парченца. Ако използвате само месестата част ще се наложи да предвидите и споменатата вече чаша доматен сок. Изсипвам в купа и отделям настрана доматите. Сега е време да подготвим и чесъна. Загрявам голям сух тиган или тенджера на средна степен на котлона. Отделян скилидките чесън от главите, махам най-външните сухи ципи и без да ги беля мятам в тигана да се изпекат. Цялата процедура трае около 10-15 минути, но не е зле да седите и да му "баете", че да не прегори. Скилидките чесън изпечени по този начин се задушават в ципата си и стават невероятни. на десетата минута вземам една клечка за зъби и бодвам някоя от по-едрите. Ако влезе като в меко масло, значи са готови. Изваждам ги, обелвам една по една и отделям настрана.В същия тиган в който правя чесъна (естествено след като съм махнал падналите люспи) слагам 4 супени лъжици екстра върджин зехтин. Поради това че е още горещ, веднага слагам и нарязания на ситно лук. Когато стане "стъклен" разбърквам 1-2 пъти. Оставям го да се позапърже леко и да стане тъмно златист, без да се препържва. Целта ни е да карамелизираме захарите в него и да "изкараме" на яве естествената му сладост. В този момент вече мога да сложа и доматите (и доматения сок, ако ползвам). Изсипвам ги в тигана при лука разбърквам и оставям няколко минути да клокне. Слагам маслините - обезкостени и нарязани на парченца, отново разбърквам и оставям за нови няколко минутки. Сега вече прибавям щипка захар, сол на вкус, полупвам тигана и оставям да се задушава всичко. 10 минути преди да изключа котлона слагам печения чесън, сухия риган и пресния босилек. За последния си "откраднах" една процедура от кулинарно предаване, което гледах преди време. Накъсвам листата на едри парчета, слагам ги в дланта си и пляскам един -два пъти с другата ръка върху тях. Така босилека освобождава голяма част от ароматите си и те веднага влизат в соса. Когато соса е готов дърпам тигана настрана, поливам с 1-2 супени лъжици зехтин и е готов за сервиране.
Това нещо можете да го ползвате за каквото се сетите. Паста, всякакви печени меса, риба на скара, та дори и крекери или пици
Да ви е сладко!


Тагове:   маслини,   СОС,


Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: devgru
Категория: Хоби
Прочетен: 50842
Постинги: 9
Коментари: 40
Гласове: 68
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031