От "Мексиканска кухня" - том 4 на "Шедьоври на световната кухня", който излиза днес, ще научите как да приготвите 28 мексикански специалитета. Любопитни са подробностите за месните кулинарни обичаи. Луксозните томове излизат всеки вторник и се предлагат заедно с "24 часа". Следва "Арабска кухня". Повече на vgb.bg/cooking.
ПРОДУКТИ ЗА 4 ПОРЦИИ
люта чушка чили серано - 1/2 (оранжево-червена)
чесън - 1 скилидка
вода - 2 супени лъжици
зрял домат - 1
лук - 1/2 глава
авокадо - 2 (големи)
лимон - 1
зехтин на вкус
сол на вкус
кориандър накълцан - 1 лъжичка
царевични питки за допълнение (по желание)
НАЙ-БЪРЗИЯТ СОС
Може да замените стритите чесън и чушки чили с няколко капки готов сос „Табаско". За да приготвите вкусно гуакамоле, плодовете авокадо трябва да са зрели, но не омекнали. Може и да ги купите зелени, но да ги увиете във вестник, за да узреят по-бързо. Чушката чили серано е сред най-лютивите. За гуакамоле се използва също и изсушена чушка арбол (дърво).
СТЪПКА ПО СТЪПКА
1. Отстранете семките от вътрешността на 1/2 чили серано, а нея сложете в хаванчето. Така ще намалите огнено лютивия вкус на чилито. Обелете скилидката чесън, срежете я наполовина и я добавете в хаванчето.
2. С чукчето започнете да мачкате чесъна и месестата част на чушката чили, докато се стрият много хубаво.
3. Излейте струйка вода (2 супени лъжици) и оставете съставките да постоят за 10 минути. Заделете настрана.
4. Обелете зрелия домат, махнете семките и го нарежете на малки кубчета.
Заделете настрана.
5. Обелете 1/2 глава лук и я нарежете на много ситно. Оставете я настрана, докато ви потрябва.
6. Обелете авокадото и отстранете кората. Смачкайте вътрешността на плодовете с помощта на вилица или преса за пюре. Заделете настрана.
7. Прецедете сместа от счуканите чесън и чили през фина цедка или през кърпа от тензух. Оставете течността в отделен съд.
8. Смесете с лъжица смачканото авокадо с нарязания на ситно лук и доматите на кубчета.
9. Изстискайте лимона и прибавете сока към сместа от авокадо, лук и домат. Поръсете отгоре със струйка зехтин и прибавете течността от счуканите чили и чесън.
10. Опитайте и посолете на вкус. Добавете счукания кориандър към купата с полученото гуакамоле и разбъркайте добре.
11. При сервиране поставете гуакамолето в глинените съдове, съчетайте с царевични питки, нарязани на триъгълничета.
Кухненски уреди и съдове, необходими за приготвянето:
хаванче нож
дъска за рязане
2 купи
вилица или преса за картофи
фина цедка или тензух
изстисквачка
глинен съд