Начало » Хоби земеделие » Малката градина
20.06.2020 г.

Чесън против болести и вредители в градината

Биоградина
Чесън против болести и вредители в градината

Чесънът е не само широко използвана подправка в кухнята, но и отличен помощник в борбата с много вредители в зеленчуковата и овощна градината, а също ефективно средство за профилактиране на някои гъбични заболявания. Действието му е научно доказано и проверено от практиката. Токсичното въздействие на подправката върху вредителите се дължи на съдържащите се в нея диалил сулфид и диалил дисулфид.

Как да използваме чесъна като средство за борба срещу болести и вредители?

Чесънът се приготвя най-често под формата на настойка, но популярно средство е и приготвянето на отвара от обвивката и стъблата на водна баня. Могат да се използват и стрелките. Приготвените течности се прилагат за пръскане и поливане. Пръскането трябва да се провежда в ранна утрин или вечер след залез в сухо и безветрено време.

Чесън против вредители и личинките им

Чесънът е прекрасна алтернатива на химичните препарати, безопасен за хората и полезните насекоми. Може да се използва срещу: листни въшки, мравки, акари, трипс, гъсениците на белянката и нощната пеперуда, кръстоцветни бълхи, колорадски бръмбар, морковена муха, листни бълхи, хоботници, щипалки и молци. Ефективността на чесъна зависи от начина на приготвяне и използване.

Насойка против акари и трипси – в 10 л вода се прави настойка от 1 кг глухарче, след 2 дни се добавят 4-5 глави смачкан чесън, който престоява ½-1 денонощие. Прецежда се и се пръскат нападнатите растения.

Настойка против колорадски бръмбар

Настъргват (смачкват) се 6 средно големи глави чесън, 1,5 кг свежо змийско мляко се заливат с 10 л гореща вода, престояват 5 дни, прецеждат се и се пръскат растенията и почвата. За 1 квадратен метър е достатъчен 1 л от настойката.

Черупките от яйца като органичен тор и лек за болестите

Настойка против кръстоцветна бълха

Дървесна пепел (1 л обем) се залива с 10 л гореща вода и престоява половин ден, добавя се 1 чаена чаша смачкан чесън и малко настърган или течен сапун. Поливат се репи, зеле и други поразени кръстоцветни култури през 2-3 дни, а профилактично – всяка седмица.

Настойка против хоботници

С наситнен пелин се пълни до една четвърт 10 литров съд, залива се с гореща вода и престоява 3 денонощия. Добавя се 0,300 кг смачкан чесън и престоява още час, прецежда се и с този разтвор се пръскат ягоди, дървета и храсти през 4-5 дни. За да не успеят да заложат своите личинки вредителите са необходими поне 3-4 пръскания. За по-добро прилепване може да се добави настърган или течен сапун.

Чесън против морковена муха – 50 г чесън се смила, залива се с 2 л гореща вода и престоява до охлаждане, а после се прецежда, добавя се сапун и се пръскат растенията.

Може да се използва и само чеснова настойка, но действието е по-слабо.

Чесън за борба с гъбични заболявания по растенията

Антисептичното действие на чесъна потиска дейността на възбудителите на гъбични заболявания и повишава имунитета на растенията. Желателно е културите да се обработват профилактично, защото с напредване на болестите ефективността намалява.

Особено ефективен е чесънът против сечене и кореново гниене на разсада. За тази цел една глава чесън се смачква заедно с люспите, залива се с 1 л гореща вода и след изстиване се прецежда. С получената настойка разсадът може да се пръска всяка седмица.

За профилактика на брашнеста мана – 100 г чесън се смилат или смачкват в хаван, заливат се с 1 л топла вода, след 1 час се излива в друг съд водата и отново се залива с 0,200 л топла вода. След изстиване се прецежда. За пръскане се използват 0,300 л настойка за 10 л вода.

Чесънът не е действащо средство против пероноспорозата, защото тя напада и него.

Чеснова настойка против кафяво гниене, листна петнистост, ръжда и струпясване – смачкан чесън се залива с вода в съотношение 1:1, престоява на тъмно и топло място 10 дни и се прецежда. За обработка се използват 20 мл на 10 л вода.

Ползите от чесъна не свършват дотук.Чесновата обвивка, стъблата и стрелките на чесъна, които най-често изхвърляме, вляят благотворно върху имунитета на растенията.

Силната миризма на чесъна прогонва къртиците, когато се постави в къртичините, а също отблъсква мишки, плъхове, полевки и други гризачи.

Чесънът е отлично растение-компаньон, който засаден в близост до моркови, зеле, домати, пипер и патладжан ги защитава от нападение на въшки, акари, морковена муха и японски бръмбар.

Чесън против болести и вредители в градината
64835
 

Последни материали
Виж
Почти всички пчелни семейства в Полтавска област са оцелели през зимата
Пчеларите благославят ранната пролет в Украйна и очакват добра реколта
Обзор на Софийска стокова борса за периода 28-30 април 2024 г.
Търговците със зърно и слънчоглед на борсата оставиха сделките за след празниците
Важно е да се знае
Правила за засаждането на разсадите
Отворено писмо
Браншовици призовават Тахов за нова подкрепа заради градушките
Наредба 3, която се обсъжда до 20 май
Промените в част от екосхемите, за които ще се кандидатства през тази година
Световната банка: Глобалните цени на зърното падат на фона на изобилното предлагане
Свързани материали
Виж
През тази година обаче всичко се развива благоприятно за растенията
Недостигът на вода и нарасналите разходи свиват площите с чесън в Испания
Луковият молец не е за подценяване
Разпознаване и борба с вредителя
Чесновата муха вреди и на други зеленчуци
Особености
Отглеждане на пролетен чесън
Полезни съвети
Тънкости при отглеждане на зимен чесън за добра реколта
Промени в Стратегическия план - втора част
По-голяма обвързана подкрепа за оранжерии, лук, чесън и картофи от 2024 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини