Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Чесново ленено хлебче

ленено хлебче

1 чаша ленено семе, смляно на брашно
1 чаша елда, смляна на брашно
1 чаша покълнали слънчогледови семки
1 чаша сусам (бял и черен), половината смлян на брашно
3-4 скилидки чесън, смачкани или нарязани на ситно

1 с.л. мед (пожелание)
1/3 чаша зехтин или друго масло (тиквено, конопено, сусамово …)
1-2 с.л. сухи подправки по ваш вкус (риган, босилек, мащерка, чубрица …)
щипка или две морска сол, ако все още не можете без нея – за предпочитане без
1/2 чаша вода или колкото е необходимо

В купа смесваме добре всички съставки и добавяме толкова вода, колкото да се получи гъста смес като тесто, лесна за разстилане. Несмляната половина от сусама също добавяме към тестото. В тавичка с незалепващо покритие разстиламе тестото на не много дебел пласт, поръсваме със сусам и сушим във фурна на 45 градуса за 6 часа, след това обръщаме, нарязваме на правоъгълни парчета и сушим още час-два. Това е един много,много полезен хляб без глутен, с много Омега-3 мазнини, съдържа всички незаменими аминокиселини, с благотворно действие върху дебелото черво.
Винаги предпочитам непосредствено преди правенето на хляба да меля брашното, тогава е най-качествено, ароматно и полезно. Това хлебче може да правите с или без чесън, може да пробвате вместо чесън лук. Въобще много варианти има – всичко зависи от вашите предпочитания.

ленено хлебче

53 comments

1 натали { 02.06.09 at 23:33 }

моля ви кажете ми откаде да си купя фурна или дехидратор за 40 градуса, днес обиколих всички магазини и не мога да намеря нищо:(( поне кажете марката

2 mer { 02.08.09 at 23:43 }

Доколкото знам, дехидратори в БГ няма все още, освен в Метро скоро се предлагаше един за около 50-60 лв, но той мисля, че става само за сушене на парченца плодове и зеленцуци. Повечето фурни вече не са на степени, а терморегулатори, които се плъзгат, в този случай трябва да се плъзнат малко преди 50 градуса. Но може и да има подробности, с които не съм запозната.
Моята фурна е много стара 25 годишна „Раховец“ с термометър на стъклото на вратичката и когато я включа на 1 отдолу едва качва 40 градуса, което мен напълно ме устройва.

3 Деси { 02.13.09 at 16:29 }

Здравей Мер! Първо искам да те поздравя с чудесния блог, много ми харесва. Аз по принцип се храня здравословно и разделно с много плодове и зеленчуци, но включвам и малки количества животински протеини като риба, пиле, овче сирене и яйца. Общо взето процента сурови храни в менюто ми варира от50 до 70% и се чувствам добре. По принцип имам проблемна кожа, която в значителна степен се подобри през последната година като приемам качествени добавки, но ми се иска да стане по гладка. Смятам да включа някои от твоите чудесни рецепти. Въпроса ми е относно живите хлебчета. Първо искам да те попитам пшеницата като покълне не разгражда ли глутена и елдата покълва ли или е необходимо само да се наксине за една вечер конкретно за тази рецепта? И второ моята фурна е с вентилатор, това означава ли, че мога да съкратя времето на сушене? Много ти благодаря предварително!

4 mer { 02.13.09 at 23:52 }

Здравей, Деси! И аз дълго време се борих с проблемната си кожа (писала съм доста в сайта за това, тъй че няма да навлизам в подробности). Само на кратко – при мен проблема се разреши чак, когато отказах животинските храни и си направих поредица от пречиствания на организма. Но няма да убеждавам никого да прави същото, просто винаги споменавам, защото може да се окаже в полза на някой. Много е хубаво, че си увеличила дяла на суровата храна в менюто си.

За глутена все още не съм се информирала достатъчно, за това по-добре да не давам коментар, надям се някой друг по-запознат да сподели. Елдата по принцип може да се ползва веднага след накисване във вода за през нощта например (6-8 часа). Но може и да се ползва покълнала, което е за предпочитане. Досега съм успявала да покълвам само светлата елда и то немската. За 2 дена е готова. За тази рецепта са подходящи и двата варианта.
Много е добре, че имаш вентилатор във фурната си. Той наистина спестява време и по-качествено ще изсуши храната. В повечето случаи времето за изсушаване е различно, защото зависи от много неща – колко водна или суха е сместа, каква е дебелината на разстилане, от какви продукти е, върху какво е разстлана и т.н. Тъй че, часовете, посочени за изсушаване на хлебчетата или нещо друго, са ориентировъчни и доста вариращи. В началото повече следях изсушаването, но сега вече си знам за кое колко време трябва :).

5 Деси { 02.14.09 at 9:39 }

Здравей Мер! Много ти благодаря за отговора! Аз като цяло се чувствам добре с разделното хранене, защото според мен ако протеините се съчетават със зеленчуци, визирам пилешко и риба ,организма ги усвоява правилно. Но разбира се 2-3пъти седмично и по малко. Пробвала съм да се храня предимно с растителна храна, но отслабнах страшно много и си навлякох хормонални проблеми така, че за себе си съм решила да хапвам по малко месо и риба. Млечните по принцип ги ограничих като консумирам по малко гръцка фета, което е смес от овче и козе мляко и био кисело мляко от време на време. Мисля, че кълновете и храните с кълнове ще ми се отразят добре. Преди време хапвах редовно житни кълнове с мед, орехи и ябълка, а слънчогелдови кълнове слагах в зеленчукови салати, незнам защо спрях.
Относно сушенето на хлебчета май е по-добре да го правя през деня за да ги наблюдавам. И още нещо сметката за ток набъбва ли много?

6 mer { 02.14.09 at 16:58 }

Наистина, всеки е добре да избира това, което сам чувства, че е правилно за него.
Не ми е направило впечатление да се е вдигнала сметката за ток откакто съм суровоядка, но аз ползвам фурната веднъж-два пъти на седмица. Въпреки, че имаше период, в който правех хлебчета през ден, понеже и за други хора правех, но пак не ми е направило впечатление за скок в сметката за ток.

7 Лина { 02.17.09 at 10:18 }

Привет,
вече втори път ги правя тези хлебчета и съм влюбена в тях. Стават страхотни!!!!

8 Деси { 02.17.09 at 11:40 }

Аз вчера се пробвах да ги направя и накиснах елдата, тя стана тройна, смесих я с останалите продукти и в крайна сметка се получи една ронлива смес и я хвърлих. Може би не трябваше да я кисна. За това направих ленените крекери и в момента продължават да се сушат. В крайна сметка разбрах, че лена трябва да се накисне, защото така се образува нещо като спойка, а в другите рецепти може би трябва да преобладава. Все пак трябва да се учим от грешките си.

9 Деси { 03.10.09 at 14:15 }

За втори път се пробвах да направя тези хлебчета, но станаха много трошливи. Тези на снимката изглеждат стабилни. Не знам защо се получи така, в крайна сметка приятеля ми ги хареса и ги изяде всичките. Следващият път ще пробвам с покълнала елда. Дано тогава да се получи. Ти какво мислиш Мер?

10 mer { 03.10.09 at 19:26 }

Деси, хлебчетата на снимката са направени с брашно от елда, която не е покълнала. Всички съставки са сухи – смесват се и се добавя малко по малко вода докато се оформи тесто.
Пробвала съм и с покълнали зърна (елда, жито, ръж), хлебчетата изглеждат по-различно, но пак са сравнително цели – зависи от това колко добре са смляни. Когато ги покълнем, хлебчетата стават по-полезни. Правила съм и с накиснато ленено семе – както при блата за пицата.
Сега като препрочетох двата ти коментара, се зачудих дали като накиснеш елдата я мелиш след това – трябва да се смели (с блендер, пасатор, месомелачка) като преди това се отцеди водата, за да не се преводни.

По принцип винаги разстилам хлебчетата върху алуминиево фолио. Когато ги изсуша 6-8 часа ги обръщам, внимателно обелвам фолиото и ги оставям още малко да се изсушават (1-2 часа) – часовете зависят от дебелината на хлебчетата. Добре става и с тавичка с незалепващо покритие, но при отлепването хлебчетата се счупват на няколко части. Също може да се оформят с ръцете малки плоски питки, които след това лесно запазват формата си.

11 Деси { 03.10.09 at 19:40 }

Благодаря за бързия отговор! Значи първият път ваобще не станаха защото накиснах елдата, смлях я след това, но се получи една ронлива маса. Вторият път смлях елдата на брашно и ваобще не съм я киснала, точно по рецептата се ръководих, смлях и една чаша ленено семе и добавих 3с.л.накиснати слън.семки както и подправките. Получи се гъсто тесто, което оформих на питчици и поставих върху намаслено аломиниево фолио. Изсуших ги 8ч., но при най-малкото преместване се чупиха. Може би трябва да се сложи повече ленено семе, тъй като то е спойката и като правих лененените крекери този проблем го нямаше. Според теб ако елдата е покънала пак ще бъдат трошливи, така ли? Голямо желание имам ама като не се получават. Тази седмица по принцип съм на сурови храни и исках и хлебчета, но ще карам без тях.

12 mer { 03.10.09 at 20:04 }

Съжалявам, че не се получава и не знам защо е така, много често съм правила и хлебчета без ленено семе – ръжен хляб и суров хляб. Но така или иначе лененото семе е толкова полезно тъй че, щом става по-добре с повече от него – няма лошо.
С покълнала елда би трябвало да не е много трошливо, защото тя като покълне и се смели, става леко лепкава.
В началото, когато правих първите си рецепти с каквото и да е, имах доста неуспехи и доста съм хвърляла, но постепенно всичко стана лесно и логично.

13 Деси { 03.11.09 at 10:50 }

Мер, благодаря за отговора! Определено следващия път ще пробвам с покълнала елда като лененото семе преобладава. Ще се опитвам докато се получат. А тази седмица ще си карам на плодове, сурови супички и салати с кълнове.

14 Деси { 03.16.09 at 11:41 }

Мер, третият опит с тези хлебчета най-накрая се получи. Използвах покълнала елда и станаха мног хубави и вкусни и ваобще не се трошат. Много съм доволна от резултата. Опитах ги с крем от авокадо и резен домат. Друго с какво могат да се консумират?

15 mer { 03.19.09 at 22:51 }

Всички тези хлебчета заместват функциите на стандартния хляб – със салата или някакво ястие. Също много ми харесва да ги намазвам с ядково крем-сирене, маслиновата тапенада, разядка от кълнове, хумус, сос песто, със супичка… Може също да ти послужи за основа на пица… Въобще има много страхотни комбинации. Също ако не се изсушат до край (така че леко да се огъват) могат да се ползват като хляб за сандвичи. Става наистина много удачно ако сме на път, на излет…

16 Анна (много съименнички) { 03.19.09 at 23:39 }

Аз бих помолила да ми препоръчате мелачка за семена и зърна, например за лененото семе. Брашно от елда мога и да си купя готово, но лененото е хубаво само прясно смляно. С хаванчето го счуквам за салата, но на брашно с какво ще стане?

17 Петя { 03.20.09 at 0:58 }

аз си мелям всичко в кафемелачката, много е удобно ако не се правят големи количества

18 Деси { 03.20.09 at 9:35 }

Много благодаря за отговора, Мер! В един друг сайт бях прочела рецепта за ядково крема сирене с кашу като рецептата, която ти си публикувала, но с разликата, че е прибавена бирена мая за да придаде сиренен вкус. Ти как мислиш дали е удачно да се сложи и ваобще какво ти е мнението за бирената мая? Аз едно време я пиех като добавка.

19 mer { 03.20.09 at 10:14 }

Бирената мая е много хубаво нещо, стига да е истинска свежа бирена мая (в нея има много витамини и ферменти и особено В12) – също много добре изчиства кръвта. Тази, която е на хапчета или като добавки не я харесвам, защото не ми изглежда истинска (преди време пиех такива с цел изчистване на кръвта, но нямаше никакъв ефект). Най-добре е ако може да си намериш жива бирена мая направо от бирения завод (но сигурно пак трябва да имаш някой познат вътре).

Семената наистина много добре се мелят в кафемелачка. Моят блендер е с функция за мелене на зърна, тъй че аз с него правя това (но той не се продава в БГ).

20 Анна (много съименнички) { 03.20.09 at 12:15 }

Mer, аз не живея в България и ще ти бъда благодарна за всяка информация. 🙂 А кафемелачката с каква мощност да е?

21 Деси { 03.20.09 at 12:41 }

Аз си мислех да взема точно тази мая, немската/Сома/, която е на хапчета, но явно и без нея ще мина.

22 mer { 03.20.09 at 23:21 }

За кафемелачката – мисля че почти всяка качествена трябва да стане. А ако се намира блендер в чужбина, който е с мощност над 1500 вата, би трябвало да може също да мели зърна и семена.

23 Меги { 03.27.09 at 14:00 }

Чудесен блог! 🙂 и рецепти!! :):)
Имам хубава фурна с вентилатор, която… още не съм включвала, вече повече от година!!! Ползвам една минифурна, заради мини-количествата и разнообразието, които се котират вкъщи. Обаче тям няма възможност за дълго сушене, понеже таймерът е максимум за 2 часа, т.е. трябва все да се въртя наоколо и да навивам.
А как стои въпросът с консумацията на ток при такъв продължителен престой на 40 и малко градуси? Това ми е основния проблем – да включа голямата фурна за 300-400 гр хляб не ми се вижда икономично или пък да я напълня (има достатъчно тави) с живи произведения, които после няма как да съхраня (или пък има??)

24 дороти { 03.28.09 at 2:08 }

Здравей Деси!

По горе писа ,че си имала хормонални проблеми,били ми казала нещо по подробно,какви и как се оправи.
И аз нещо си ги обарках./хормоните/

25 Деси { 03.28.09 at 9:21 }

Здравей Дороти! Малко сме извън темата, но ще споделя. Моите проблеми започнаха още като тийнейджърка, сега съм на 27г. По принцип имах нередовен цикъл, проблемна кожа, но взе съвсем да закъснява и отидох на лекар оказа се, че имам поликистозни яйчници, изписаха ми противозачатъчни и от там започнаха проблемите ми още повече да се задълбочават. Пих ги около 5-6години с известни прекъсвания, всичко беше наред, но впоследствие започнах да осъзнавам, че те всъщност само тушират, а не лекуват. Исках да ги спра, но колкото пъти се опитвах цикъла след това ваобще не идваше, кожата ставаше още по-ужасна, ходех при много лекари и те ми казваха, че съм си такава с рядък цикъл и да си пия противозачатъчните, защото няма да се оправя и така пак започвах и се задълбавах в проблемите. Убедих се, че има много некадърни лекари, които са като коне с капаци и си знаят само конвенционалната медицина. Направих си хормонални изследвания и се оказа, че имам много нисък прогестерон т.е няма как да имам овулация, нещо като ранна менопауза имах. Започнах да чета за проблема ми в интернет и за страничните ефекти на контрацептивите и съвсем случайно попаднах на една фирма, аквасорс се казва и прочетох за един натурален прогестеронов крем и реших да го изпробвам като спра хапчетата разбира се. И така вече година и 3месеца го ползвам/ цикъла ми се появи на 35-40дни засега/ както и другите добавки от които съм много доволна, имах хронична кандида/заради контрацептивите/ и с помоща на пробиотици и коластра се излекувах миналото лято и от тогава нямам проблеми. Този крем помага за всякакви хормонални проблеми в женския организъм, уравновесява ги, предпазва от кисти и ракови образования. Кожата ми значително се подобри и сега като включих повече сурови храни и кълнове в менюто ми още повече. В момента консумирам 90%сурова храна към 10%качествени протеини. Започнах да отслабвам и затова все още си приемам и животински продукти. В момента съм на ръба/53кг при ръст 172см/ и не трябва да падам под това тегло, защото се страхувам да не ми спре цикъла отново. Това е на кратко историята ми ако имаш още въпроси с радост ще ти отговоря!

26 Деси { 03.29.09 at 18:08 }

Здравейте! Погледнете в страницата на Метро в най-новата брошура предлагат уред за сушене на плодове и зеленчуци. Той е кръгъл и е на 5нива, евтин е, струва 70лева. Вие какво мислите по въпроса, дали ще става за сушене и на хлебчета?

27 Radula { 03.29.09 at 18:11 }

Ооооооо!! Дано да става!!! Ще погледна брошурата непременно! Мерси, Деси! 🙂

28 mer { 03.29.09 at 21:03 }

Меги, аз не съм установила промяна в сметката за ток откакто си приготвям храната по този начин. Може би едночасово готвене на 250 градуса се равнява на 6 часово сушене на 45 градуса като изразходена ел енергия, или нещо такова. Но моята фурна не е голяма – на 2 нива е.
Аз например си правя разни сушени неща веднъж на седмица (дори по-рядко) и обикновено от хлебчетата и сухарите правя повече – 2 тави. Когато са изсушени добре траят много време, дори не и в хладилника. До сега съм яла такива на 3 седмици. Освен това, понякога ги ползвам като основа за пица (въпреки че не са кръгли в повечето случаи).

Деси, напълно съм съгласна с теб относно нехайството на лекарите и медицината в България по принцип. Такова безразличие и невежество се шири из нашите болници (изключвам добрите лекари, които се броят на пръсти). За съжаление всички те ни карат сами да търсим лечение на проблемите си, в което за сега няма лошо. Само ми е жал за хората, които им вярват толкова сляпо, че са станали по-зле и от преди да са тръгнали по лекари. Благодаря ти, че сподели с нас, на мен ми беше много полезно. И аз имах подобни проблеми с контрацептивите и дори още не мога напълно да се възстановя от тях. Но се вижда напредъка от година насам.

*****
И аз днес видях брошурата, но не съм видяла още дехидратора какво представлява. Един приятел е твърдо решен да си го вземе и ще пиша, когато има някакви отзиви за него.
Междудругото, проучих въпроса с дехидраторите Екскалибур. Могат да се доставят до България и то специални за нашия стандарт 220 волта (което спестява разходите по трансформатор, който е минимум 150 лв). Струват 220$, освен това ще се плати и мито и ддс (предполагам че ще е около 100 лв общо) и шипинга като се добави, който е около 150$, горе долу общо ще излезе около 650 лв. Не е малко. Ако този от метро ще върши същата работа… Макар че пък Екскалибур са толкова любими на всички суровоядци в щатите…

29 Меги { 03.30.09 at 11:06 }

Мер, страхотно благодаря за разясненията!!! Досега не ми се получаваше добре сушенето в мини-фурната и не стваха годни нещата за повече от 2-3 дни, а и резултатът беше далеч от задоволителен. А голямата фурна има всички екстри и е крайно време вече да я ползвам. Основно искам да има качествении хрупкави неща под ръка зарада детето; разумът не ми дава да му предложа коричка от купен хляб или домашно приготвен, но с мая…

За дехидратоторите: миналата година бях харесала един, който се предлагаше през сайта на Стив Мейеровиц и специално му писах дали ги няма в Европа. Върна ми отговор с изброени дистрибутори в Европа (и съотвено модифициран за 220 V), тогава цената беше 150 евро. Предвид, че е в Европа, ще се плаща само доставка, мита и ДДС не се начисляват у нас. Искате ли да изровя информацията?

30 mer { 03.30.09 at 12:12 }

Да, ако може дай повече инфо за дистрибуторите в Европа.

31 AFRODDITA { 04.09.09 at 22:24 }

Вчера направих чесново хлебче, днес маслинено, направих и песто, и бонбоните, притеснявам се, че има опасност дори от сурови храни да напълнея, 2 дни преяждам с тези неща, ужасно са вкусни!!! Ако кача пак 5те кг дето ги свалих с плодолечението вие сте виновни :))) Планирам житния режим…
ЗА хлебчето…не го одухвах повече от 6 ч на вентилатор и 45 градуса, чупи се лесно, но е меко и ужасно вкусно!
Благодаря на Мер за страхотните идеи!!!

32 Mika { 04.09.09 at 22:58 }

AFRODDITA и аз вече взех да се притеснявам, че ще напълнея от суровите храни;)- свалих 3 кг. с плодовото гладуване:) Много вкусно е всичко обаче:)

33 Анна { 04.09.09 at 23:39 }

Мен много ме тормози вентилаторът на печката нощем (тя и без вентилатор пак си бучи) и я спирам преди да легна, оставям хляба на отворена врата, а сутринта я пускам отново. Не знам дали е правилно?! А това хлебче страшно ми миришеше на луканка. :)))) Сигурно заради подправките.

34 Деси { 04.10.09 at 8:31 }

Е как е възможно, само аз ли отслабвам с тези храни, а не искам! Иначе и на мен това хлебче ми е любимо.

35 talita { 04.16.09 at 12:40 }

Всеки ден препрочитам любимите си рецепти и изпробвам все повече нови и нови неща:) Направо съм запленена от сладиките нещица и от салатените дресинги. Но за сажаление нещо не ми се получават хлябовете. Пробвах това чесново хлебче да го направя 2 пъти. първият път използвах покълнала пшеница вместо елда. суших го към 10 4аса а то не изсъхваше и не изсъхваше, а накрая замириса даже не лошо, на вкиснато. Вторият ми опиут беше тази нощ. Този път спазих рецептата – реших че ще оставя експериментите за като се понауча. Разнесох го на много тънък пласт и след 3тия час няколко пъти го обращах. Пак се сушиха мн време и накрая пак имаха дъх на вкиснало, макар и доста по слаб. Фурната съм си я нагласила на 50 градуса. и незнам вече какво да правя. Не ми се хварля повече тесто, защото е трудоемко да се покълне зърното. Все едно детенце си гледам:) а после да го хварлям. Защо според вас става така?

36 Radula { 04.16.09 at 13:25 }

Талита, доколкото аз поне разбирам, само слънчогледовите семки се киснат и се оставят да покълнат, а лененото семе и елдата се смилат на брашно така сухи. А (доколкото пак разбирам от коментара ти), ти покълваш елдата /пшеницата, не знам дали и лененото семе. Може би трябва да пробваш да ги смелиш сухи тях…. 🙂

37 talita { 04.16.09 at 15:55 }

Благодаря ти Radula:) Звучи ми разумен съвета ти. ще пробвам и така.

38 Деси { 04.16.09 at 16:05 }

И на мен първите 2опита ми бяха неуспешни, но не се отказах и третия път станаха супер. Но аз си покълнах елдата и слънчогледа, а лененото семе само го накиснах, със сухи съставки не ми се получи. Всяка седмица си правя хлебчета. Изпробвах и други рецепти, от които съм очарована и ваобще не предполагах, че ще станат толкова вкусни-например спагетите от тиквички и доматен сос, мариновани гъбки, хумос от тиквички, кюфтенца от гъбки и орехи, суши ям, салата с коприва, бонбонки.

39 lili { 09.05.09 at 21:00 }

Здравей Мер,
поzдравления zа страхотния сайт. Отдавна ви 4ета и доста от рецептите сьм пробвала. Опитвам се да се храня с пове4е сурова храна. Гледам 2 ядения на ден да са сурови и само едно да е готвено, ако ми се яде.
Купих си дехидрататор наскоро по интернет. Окаzа се оба4е, 4е поддьржа температура 65 градуса. Сега не zнам какво да правя. Дали ако оставям горния капак отворен температурата ще спадне? И колко най/висока може да бьде температурата, zа да се води храната сурова?

40 4edeto { 09.07.09 at 16:24 }

Здравейте!
Аз пробвах с покълнала леща да си направя крекери, но нещо не ми се получи и го изхвърлих. Не се отказвам и ще пробвам с други видове, докато успея. Затова пък ядковите извари от кашу, слънчоглед и бадем станаха супер.
Уникално е, как ядковите млека се „пресичат“, все едно прясно мляко.

41 Nora { 09.13.09 at 10:13 }

Здрасти,уникални рецепти за крекерчета/хлебчета.Искам да попитам може ли зърната(елда,жито и т.н.) и семената(слънчогледови,тиквени) да не са нито накиснати във вода,нито покълнали?Аз имам всички необходими продукти,но не ми се чака да се киснат камо ли пък да покълнат,а нямам такива кълнове в момента.И още нещо,четейки разбрах че ако фурната има вентилатор е още по-добре.Моята има два варианта с вентилатор-да пече отфолъ с венилатора или отгоре,но на грил,как е по-добре?И първата степен е 50,четох че се препоръчва до 45-48,дали ще мога да врътна копчето на малко преди 50??

42 mer { 09.13.09 at 21:07 }

Лили, ако оставиш малко отворен горния капак би трябвало температурата да падне – прави така след 2рия час – когато има повече вода в ястието температурата в него е по-ниска, тъй че в началото може да се суши на 60 градуса и след това да падне под 50.

4edeto, в крекерите от лещи добавяй смляно ленено семе, за да се спои (но може би така си направила).

Нора, може да не са покълнали, понякога и аз така правя ако нямам време, но безпорен е факта, че е по-полезна храната с покълналите. А иначе врътни копчето малко преди 50 градуса и включи вентилатора. Да добавя че първите 2-3 часа в зависимост от водното съдържание може да сушим на 60 градуса и след това да намалим градусите.

43 Nora { 09.14.09 at 14:30 }

Пуснах фурната на вентилатор и да пече отдолу,дано е ок.Ще пиша отзиви после

44 соня { 10.30.09 at 16:17 }

Здравейте,
Виждам че по-нагоре сте кометирали дехидратора,който се продава в Метро.Понеже в момента пак е на промоция,дали да си го купя?Mer,пуишеш,че ще дадеш отзиви,но понеже няма такива,пиша,за да знам какво да правя.Акцията на дехидратора ще е до четвъртък,така че нямам много време:)
Следя сайта и така сте ме запалили,че се опитвам да стана суровоядец.Днес си накупих доста ядки,брашно от рожкови и меласа,надявам се днес или утре да успея да си направя поне две от рецептите тук:)
Поздрави,бъдете здрави

45 mer { 10.31.09 at 2:01 }

Във форума писахме доста отзиви, та затова тук малко липсват – http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=164.0
Иначе аз съм доволна като цяло, за сушене на плодове и зеленчуци е перфектна иначе за хлебчета и крекери е малко неудобна. За парите си си заслужава според мен.

46 соня { 10.31.09 at 11:01 }

Благодаря ти mer,
Искам да попитам още нещо,не съм сигурна дали тук му е мястото.За смутита кое ми трябва-блендер или кухненски робот?Не мога да разбера,а трябва да си купя поне едното,за да мога да си правя рецеприте описани тук…

47 mer { 10.31.09 at 15:47 }

За смути и за по-течните рецепти ти е необходим блендер. За по-сухите неща, като сладичките е по-скоро кухненски робот. Има и такива, които са комбинирани.

48 jumil { 11.08.09 at 1:41 }

Моля ви, кажете ми защо моите хлебчета / и чесновото ленено, и ръженото/ киселеят след като ги изсуша около 6-8 часа на 45 градуса във фурната. Да не би да вкисват?

49 mer { 11.09.09 at 15:01 }

Ако сместа е по-водна, първите 3 часа включи фурната на 60 градуса – при по-водно съдържание това е допустимо, защото в самите хлебчета температурата не надвишава 50 градуса за първите няколко часа (след това намали температурата на 50 градуса и накрая даже на 45). Ако имаш вентилатор включи и него. На мен веднъж ми се случи да се вкиснат, но бях разстлала сместа на дебел слой и не бяха успели да се изсушат както трябва. Най-добре ще се изсушат ако ги оформиш като отделни плоски хлебчета тип бисквити и ги поставиш върху хартия за печене директно върху решетката на фурната.

50 jumil { 11.09.09 at 23:49 }

Благодаря ти за изчерпателния отговор, mer! Следващия път ще пробвам в началото на 60 градуса, понеже аз през цялото време ги суших на 45 градуса. Иначе втория път ги направих доста тънки и пак имаха кисел привкус.

51 Андрей { 11.23.09 at 5:05 }

Здравейте!
Тази събота и неделя правих това хлебче.
Покълнах слънчогледа и половината от елдата. А тъй като тук трудно се намира ленено семе, особено сурово сложих само 2-3 лъжици.
За подправки ползвах чубрика и босилек.
След около 7 часа сушене резултата беше леко стиклава субстанция, малко мазничка и с повече подправки от необходимото.
Като за първи опит съм доволен, но ще трябва да внимавам с подправките и да намаля мазнината.
Благодаря за рецептата!

52 geri_peneva { 11.23.09 at 22:23 }

При мен се получиха перфектно, въпреки че са ми първите сушени хлебчета 🙂 Спазих точно рецептата, в началото и на мен ми идваха подправките в повече и вкусът на чесън накъртваше, но след 1 ден „улегнаха“ и се получи много добре. Наистина мирише на луканка – сложих риган, чубрица и босилек.
Благодаря за вдъхновението!

53 Лейла { 11.24.09 at 1:27 }

Пробвайте лучените кракери (хляб) стават от първия път, много лесни са и страшно вкусни:)

Leave a Comment